Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Liekurs på Färsna gård

juni 4 @ 10:00 - 16:00

Nybörjarkurs i lieslåtter för dig som vill lära dig använda lien hemma i din egen trädgård eller ute på ängarna. Genom att skapa en äng så kan du göra en insats för den biologiska mångfalden och samtidigt bli kulturbärare genom att använda lien som redskap.

Under kursen går vi igenom grunderna i hur man hanterar en lie och du som deltar på kursen kommer att få låna en lie under dagen. Under kursen kommer vi att varva praktiska övningar med lite ängsteori, men fokus ligger på att lära sig att hantera lien på bästa sätt. Det som vi slår kommer vi att räfsa ihop.

I kursen ingår instruktioner i säkerhet, inställning av lien, knackning, att bryna eggen, slåtterteknik och skötsel av ängen.

Dagens program

Söndag den 4 juni samlas vi klockan 10 på Färsna gård. Vi startar med att prata om ängar och liens utformning, teknik och historiska användning. Efter det börjar vi slå på kort gräs för att få in rörelserna och tekniken.

Ta med egen lunch eller så finns det möjlighet att köpa ekologisk vegansk mat hos Systrarna Matjord som driver Kafé på gården.

Efter lunch ägnar vi oss åt att fortsätta slå gräsytorna och de som vill får börja räfsa ihop gräset. Deltagarna kommer även att få lära sig att knacka och bryna lien så att den håller sig vass under en hel slåtterdag.

På eftermiddagen bjuder vi på fika vid ängen. Då kommer det finnas tid för frågor och diskussioner. Klockan 16 avslutar vi och sammanfattar dagen.

 

Att tänka på

Ta med dig kläder efter väder och bekväma skor, vattenflaska, hatt, solglasögon och handskar. En filt eller sittunderlag kan vara bra att ha när vi fikar på ängen.

 

Pris för kursen – 780 kronor per person inklusive fika.

 

Kursledare och anmälan

Jörg Hellkvist. Anmälan till jorg@hliv.se

Max. antal deltagare är 8.

 

Varmt välkommen!

Detaljer

Datum:
juni 4
Tid:
10:00 - 16:00

Arrangör

Norrtälje Naturcentrum

Plats

Färsna Gård
Färsna Gård
Norrtälje, Sverige
+ Google Map