Mat, säkerhet & annan info

I samband med undervisning och aktivitet med Norrtälje Naturcentrum tar skolan/förskolan  med färdig matsäck till eleverna. Under vissa program passar det även att gruppen lagar mat över öppen eld. Diskutera med Norrtälje Naturcentrum för en bra lösning i god tid.

Mat/råvaror Beroende på innehåll av Naturdag tar elever med matsäck, alt lagar mat över öppen eld.  Det är en fantastisk upplevelse med utematlagning som syftar till att skapa en måltid, gemenskap, kunskap och bygger självkänsla. Elden fascinerar alla och sinnesupplevelserna är oförglömliga. Skolan/förskolan  tar i så fall med råvaror från kök. Rå kyckling ska inte tas med. Förslag på mat att ta med:

Wok ( Kassler, korv, lämpligt kött eller vegetariska alternativ.

  • Wok (kassler eller vegetariska alternativ, vitkål, morötter och wokgrönsaker. Olja, sås och kryddor)
  • Hamburgare och grönsaker.
  • Pitabröd att fylla med stekta grönsaker, kebabkött och färska grönsaker.
  • Råvaror till soppor av olika slag.
  • Viltskav, grönsaker, sås och tortillabröd.
  • Pyttipanna av olika slag.

Dricka och serveringstips Det mest hållbara är att ni dricker vatten som finns i dunk på Naturcentrums aktiviteter. Be gärna eleverna att ta med egen dryck och tallrik, mugg och bestick. Det är miljövänligt och arbetsbesparande för skolan/förskolan. Det är en bra vana  att bära utrustning/mat själv och dessutom ta hem avfallet/disken. Under vinterhalvåret rekommenderas även varm dryck.

Egen matsäck Om ni väljer att eleverna ska ta med egen matsäck så är det lämpligt att prata innan om vad den ska innehålla så att det blir en bra dag för alla. Vintertid bör lunchen vara varm och kan då till exempel förvaras i mattermos. Det är bra att undvika plastpåsar och aluminiumfolie med tanke på miljön. Tipsa om att stoppa sakerna i burkar istället! Utmana klassen att ta med matsäck som ger minimal sopmängd. Det är så klart viktigt att ni pratar om detta innan på ett konkret sätt, så att alla ges förutsättningar att lyckas.

Klädsel Påminn eleverna om att de ska vara utomhus hela dagen. Det är framförallt viktigt att ha lämpliga skor för att vistas i terräng. Om det är kallt ute så påminn om flerskiktsprincipen (lager på lager).  Då bildas det också luftlager mellan, som gör att du blir varm. Blir man sedan för varm vid fysisk ansträngning, kan man plocka av ett plagg eller öppna upp i halsringningen. Ska ni gå på snöskor behövs en kraftig stövel eller känga för att upplevelsen ska bli så positiv som möjligt.

Parkering Alla personbilar ska parkera på platserna till höger före infarten till gården. OBS! p-skiva.  Deltagare med funktionshinder får givetvis transporteras med bil fram till gården och trädgården.

Säkerhet Medföljande pedagoger/lärare  ansvarar för de elever som kommer på naturdagar i  Naturcentrums regi. Naturcentrum har goda rutiner kring säkerhet under våra aktiviteter för att det ska kännas så tryggt och säkert som möjligt. Medföljande pedagoger ansvarar för att eleverna lyssnar på eventuella säkerhetsgenomgångar som kan behövas vid vissa moment (t.ex. eldning eller hantering av kniv),samt hjälper till att upprätthålla god säkerhet.

Naturcentrums säkerhetspolicy:

”Vi ska göra allt för att eliminera riskerna för incidenter och olyckor som kan påverka liv och hälsa hos deltagare och personal. Om något händer skall vi se till att agera rådigt och korrekt sätt för att minimera konsekvenserna av händelsen. Slutligen skall vi dokumentera så att vi kan lära oss och därmed förhindra att händelsen upprepas. Naturcentrum skall sträva efter att alltid förbättra säkerheten och leda deltagarna på ett tryggt sätt.”