Mat, säkerhet & annan info

Under 2020 och 2021 är det extra viktigt att vara utomhus mycket för att minska smittspridning av Corona. Mathantering och hygien kräver extra ordinära insatser. Kontakta NNC inför Naturdag så föreslår vi en hållbar lösning.

 

Mat/råvaror Vi ser gärna att vi lagar mat tillsammans över öppen eld. Det är en fantastisk upplevelse som syftar till att skapa en måltid, gemenskap, kunskap och bygger självkänsla. Elden fascinerar alla och sinnesupplevelserna är oförglömliga. Skolan/förskolan  tar i så fall med råvaror från kök. Rå kyckling ska inte tas med.

Förslag på råvaror att ta med:

  • Wok. Kassler, korv eller annat lämpligt kött. Vitkål, morötter och wokgrönsaker. Olja, sås och kryddor.
  • Hamburgare och grönsaker.
  • Pitabröd att fylla med stekta grönsaker, kebabkött och färska grönsaker.
  • Råvaror till soppor av olika slag.
  • Viltskav, grönsaker, sås och tortillabröd.
  • Pyttipanna av olika slag.
  • Ta gärna med färsk vitkål att fräsa i som komplement.

Dricka och serveringstips Det mest miljövänliga är att ni lånar tomdunk av oss och vi tar med rent dricksvatten från gården. Be gärna eleverna att ta med egen dryck och tallrik, mugg och bestick. Det är miljövänligt och arbetsbesparande för skolan. Det är en bra fostran att bära lite själv och dessutom ta hem avfallet/disken. Under vinterhalvåret rekommenderas även varm dryck.

Egen matsäck Om ni väljer att eleverna ska ta med egen matsäck så är det lämpligt att prata innan om vad den ska innehålla så att det blir en bra dag för alla. Vintertid bör lunchen vara varm och kan då till exempel förvaras i mattermos. Det är bra att undvika platspåsar och aluminiumfolie med tanke på miljön. Tipsa om att stoppa sakerna i burkar istället! Utmana klassen att ta med matsäck som ger minimal sopmängd. Det är så klart viktigt att ni pratar om detta innan på ett konkret sätt, så att alla ges förutsättningar att lyckas. Här finns en PDF om Egen matsäck. Den handlar dock ej om varm mat, men kanske ändå kan vara matnyttig…matsacksmat broschyr

Klädsel Påminn eleverna om att de ska vara utomhus hela dagen. Det är framförallt viktigt att ha lämpliga skor för att vistas i terräng. Om det är kallt ute så påminn om flerskiktsprincipen. Den handlar om att klä sig i flera lager. Då bildas det också luftlager mellan, som gör att du blir varm. Blir man sedan för varm vid fysisk ansträngning, kan man plocka av ett plagg eller öppna upp i halsringningen. Ska ni gå på snöskor behövs en kraftig stövel eller känga för att upplevelsen ska bli så positiv som möjligt.

Parkering Alla personbilar ska parkera på platserna till höger före infarten till gården. Deltagare med funktionshinder får givetvis transporteras med bil fram till gården och trädgården. Mattransporter får också ske in på gården, men kör mycket sakta.

Säkerhet Medföljande pedagoger ansvarar för de elever som kommer på naturdagar i  Naturcentrums regi. Vi på Naturcentrum har goda rutiner kring säkerhet under våra aktiviteter för att det ska kännas så tryggt och säkert som möjligt. Medföljande pedagoger ansvarar för att eleverna lyssnar på eventuella säkerhetsgenomgångar som kan behövas vid vissa moment (t.ex. eldning eller hantering av kniv),samt hjälper till att upprätthålla god säkerhet.  Naturcentrums säkerhetspolicy:
”Vi ska göra allt för att eliminera riskerna för incidenter och olyckor som kan påverka liv och hälsa hos deltagare och personal. Om något händer skall vi se till att agera rådigt och korrekt sätt för att minimera konsekvenserna av händelsen. Slutligen skall vi dokumentera så att vi kan lära oss och därmed förhindra att händelsen upprepas. Naturcentrum skall sträva efter att alltid förbättra säkerheten och leda deltagarna på ett tryggt sätt.”