Välkommen till Färsna gård!

En mötesplats för alla!

Färsna gård ligger bara ett stenkast utanför Norrtäljes stadskärna och är öppen för besökare alla dagar året om. Här finns djur, traktorer, odlingar och ytor för lek och rekreation. Allt i en unik och genuin gårdsmiljö med naturen och stora strövområden alldeles intill. Roslagsleden passerar förbi Färsna gård och det finns vindskydd och grillplatser inom friluftsområdet. I anslutningen till Roslagsleden cirka 1,5 km från Färsna gård finns också en skogslekplats som förvaltas av Norrtälje kommun.

Runt gården går Färsna stigen som är en slinga på ca 1 km genom skog och hagar. En del av stigen är tillgänglighetsanpassad och utformad som en informationsstig om allemansrätten. Mitt emot starten av Färsna stigen ligger Färsnas bipark med full aktivitet av pollinatörer!

I magasinet pågår arbetet för fullt med att skapa ett resurscentrum för ekologisk spannmålshantering. Under våren kommer en helt ny kvarn att installeras i kvarnrummet med möjlighet att mala mjöl på kulturspannmål.

Img 8870
Färsnastigen
Vad händer på Färsna gård?

Färsna gård är en levande plats med flera olika verksamheten. Läs mer om respektive verksamhet och följ kalendariet för gården nedan.

Karta_Färsna_A3-format - anpassad

Färsna naturreservat 

Området runt Färsna gård är sedan september 2022 ett kommunalt naturreservat. Färsna gård är belägen två kilometer norr om Norrtälje stadskärna. Fastigheten omfattade ursprungligen drygt 100 hektar, huvudsakligen skogsmark men även åker- och hagmarker, men arealen har minskats succesivt till följd av exploatering. Det område som skyddas som reservat 2022 omfattar ca 82 ha.

Färsnaträdgårdar25

Norrtälje Naturcentrum är stolt förvaltare och utvecklare av Färsna gård sedan 2009

Nnc Logga

Hitta till Färsna

Färsna gård ligger 2 km norr om Norrtälje busstation. Ni kommer till Färsna lätt till fots eller med cykel.

Åk buss 651 (se SL:s reseplanerare ) eller ta bil - parkera på P-plats 150 m från gården, fri parkering i 8 timmar med P-skiva.

 

Se karta på Google Maps - Hitta hit! 

 

Tillgänglighet

Gårdens centrala del ligger ca 250 m från buss och P-plats. Gårdens flesta ytor är hårdgjorda, belagda med grus.

Toaletter, raststuga och kafé finns i markplan.

HWC finns.

För P-plats för rörelsehindrad - ta kontakt  för instruktioner.

Kontakt

norrtalje@norrtaljenaturcentrum.se