Gunnar Brusewitz

- arvet efter en av Sveriges främsta naturskildrare

Gunnar Brusewitz är en av Sveriges främsta någonsin när det kommer till gestaltning av svensk natur, både som bildkonstnär och som författare. Under sin verksamma tid var han mycket engagerad i frågor som rörde Roslagens natur och han har deltagit i projekt som t.ex. böckerna Värt att se i Roslagens natur och Roslagsbygd. 2024 hade han fyllt 100 år och NNC har varit delaktiga i arbetet med hans jubileumsutställning.

Gunnar arbetade med såväl film som TV men kallade sig själv för antecknare. Genom ord och bild fångade han den svenska naturen och skildrade den i ett brett kulturhistoriskt perspektiv. Han var en mästare i att med snabba linjer fånga djurens rörelser, fåglars flykt och naturens olika skeenden. Från Lisinge vid sjön Sparren, där han bodde och verkade, dokumenterades hans dagliga iakttagelser av naturen. Betraktelserna från hembygden blev till innehåll i böcker som Sjö 1972,  Skog 1974 och praktverket Dagbok från en sjö 1996.

I slutet av 1970-talet sammanstrålade Lars Emmelin och Gunnar Brusewitz i det gemensamma initiativet att beskriva de förändringar som odlingslandskapet genomgått och då förväntades genomgå i framtiden, bl.a. myndigheternas program. Initiativet resulterade både i forskning och den så uppskattade boken Det föränderliga landskapet som Lars och Gunnar författade tillsammans. I boken ges mycket utrymme åt torpet Mariedal i Rö socken, en plats som Gunnar besökte och dokumenterade under flera decennier.

Under hösten 2021 etablerade NNC kontakt med journalisten Henrik Ekman. Kontakten ledde vidare till en stor privat samling av Gunnars verk, som i sin tur ledde till initiativet att göra en utställning på Norrtälje konsthall i och med hans 100-årsjubileum. 13 april invigs utställningen och NNC har varit delaktiga i att både välja målningar från samlingen och att sätta ihop seminarieprogrammet. Vårt arbete med Gunnars litteratur och utställningen har dessutom givit oss uppslag för framtida projekt för oss på NNC att arbeta med - vi tackar Gunnar för lärdomar och inspiration!

Brusewitz Rapport

Gunnar Brusewitz bidrog med text och bild till Norrtälje Naturcentrums projekt Roslagskalven i början av 1990-talet.

Gunnar B Värt Att Se

Lokala naturvårdsprofiler samlade i Gunnars hem under arbetet med Värt att se i Roslagens natur. Foto: Roine Karlsson

 

Program - Gunnar Brusewitz 100 år

17/4 - Charlotte Brusewitz - "Om min pappa" Kl.18.00 Norrtälje konsthall, Galles gränd 7 

7/5 - Lars Emmelin
”Det föränderliga landskapet”. Kl 18.00 Norrtälje Naturcentrum, Lagårn, Färsna gård 1. Fri entré

14/5 - Fredrik Sjöberg
”Gunnar Brusewitz, samt om förhållandet mellan människa och natur”
Kl 18.30 Norrtälje stadsbibliotek, Billborgsgatan 3. Fri entré

15/5 - Eva Lundin
”Gunnar Brusewitz - formgivare med Nobeluppdrag". Kl 18.00 Norrtälje konsthall, Galles gränd 7.

23/5 - Elin Rydström

"Landskapsmodellen -  produktion för bevarande av natur och kultur”. Samtalet leds av Tobias Nilsson från Norrtälje Naturcentrum. Kl 18.00, Roslagsmuseet, Hantverkargatan 23. Fri entré.

24/5 - Henrik Ekman
”Naturen vi ärvde – en miljöresa från tyst vår till het sommar” Kl 18.00 Opalen Rimbo kulturscen, Rånäsvägen 26, Rimbo.

29/5 - Roine Karlsson & Christer Stighäll
”Resor med Gunnar”. Kl.18.00 Norrtälje konsthall, Galles gränd 7.

OBS: Varje föreläsning kräver förbokning. Du hittar bokningslänkar till respektive evenemang här nedan. Vissa evenemang har fritt inträde och andra har inträde. Har du årskort på Norrtälje konsthall så går du på alla evenemang utan kostnad. Du hittar samtliga evenemang här.
Behöver du hjälp med att boka eller har övriga frågor?
Kontakta Norrtälje konsthall via konsthall@norrtalje.se eller ring tisdag-lördag mellan 12-16 på 0176 714 09 så hjälper vi dig.

Gunnar Brusewitz Atelje