Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Medborgarforskning – Algforskarsommar

2023-03-31

Snart drar medborgarforskningsprojektet Algforskarsommar igång för tredje året i rad. Projektet söker just nu efter så många entusiaster som möjligt som redan strax efter vårdagjämningen den 20 mars, kan tänka sig att ta sig till en strand i Östersjön där det växer blåstång, plocka några grenar från olika blåstångsplantor, undersöka dem och skicka in resultaten. Den som är med bidrar till bättre kunskap om de kustnära algbältena i Östersjön, när blåstången förökar sig och vad som händer med djurlivet i en tångruska.

Var med och hjälp forskarna upptäcka hur Östersjöns algbälte påverkas av ett varmare klimat. Medborgarforskningsprojektet Algforskarsommar går in för sin tredje säsong och i år startar det redan i slutet av mars! Forskarna såg nämligen i resultaten från 2022 att blåstången blir mogen mycket tidigare i Östersjön än vad de trott.

Medborgarforskningsprojektet Algforskarsommar genomförs nu för tredje året i rad. I år startar det redan i slutet av mars, med studien av blåstångens mognad i Östersjön, och fortsätter med undersökningar av djurlivet i blåstångsruskor under hela sommaren. Sommaren avslutas med att leta efter den höstförökande tången. Vi hoppas att Du kan och vill bidra till insamling av ny kunskap om de kustnära algbältena, när blåstången förökar sig och vad som händer med djurlivet i en tångruska. Din insats är värdefull för förståelsen av Östersjöns kustnära ekosystem.

Vi startar Algforskarsommar extra tidigt i år och nu behövs många entusiaster som kan tänka sig att ta sig ut till stranden och blåstången redan strax efter vårdagjämningen den 20 mars, när natten och dagen är lika långa. Tyvärr kommer det att vara kallt i vattnet.

Orsaken är att resultaten från 2022 visade att blåstången blir mogen mycket tidigare i Östersjön än vad vi tidigare antagit. Rapporterna visade att förökningstoppar var mogna redan vid fullmånen den 16 maj i södra Östersjön och vattentemperaturen var bara runt 10 – 13 grader. Vi fick inte in några rapporter om omogna förökningstoppar. Så de kanske redan var mogna vid fullmånen den 17 april 2022, en månad tidigare?

Nu vill vi få kontakt med dig som bor nära en strand med blåstång och som skulle kunna tänka dig att göra en undersökning av förökningstopparnas mognad och mäta temperaturen i vattnet under ett antal veckor på våren. Detta du hjälpa oss med inom uppgiften ”Blåstång i fullmånens sken – När startar blåstångens förökning hos dig i år?”

 

Organizer

Stockholms universitet